Kabinet Pepijn Verheyen

cortenstaal

Cortenstaal

Voor de potten en bakken uit de collectie opteren wij onder andere voor Cortenstaal.

Cortenstaal is een specifiek materiaal met een warme uitstraling. Het is een sterk en weervast type staal. Het bezit de eigenschap om zich bij blootstelling aan de buitenlucht te bedekken met een beschermende oxidatielaag. Deze natuurlijke vaste laag vormt onder de juiste omstandigheden een bescherming tegen verdere corrosie.

Cortenstaal wordt zowel in de architectuur, kunst, designwereld en scheepsbouw gebruikt. Het materiaal bestaat al sinds 1932. Het gebruik er van kent de laatste jaren een opmars. Aangezien het een waaier aan voordelen biedt is het een ideaal materiaal. Het kan dan ook op allerlei manieren worden toegepast in onze tuin.

Cortenstaal

Potten kunnen in dit materiaal zowel met een modern als met een klassiek uiterlijk worden uitgewerkt. Potten en bakken uit cortenstaal vind je dus strak maar evengoed rustiek. Daarnaast zien we dit staal verschijnen binnen allerhande moestuinconcepten op maat. Het spelen met hoogte, diepte en vorm geeft vele mogelijkheden.

Cortenstaal heeft als materiaal een natuurlijk en zacht uiterlijk. Een van de redenen waarom dit materiaal zo geliefd is bij kunstenaars, architecten en ontwerpers. Mensen die oog hebben voor detail en duurzaamheid.

Het esthetische aspect is ook belangrijk. Het uiterlijk van het staal verandert met de seizoenen. Het kleurt telkens anders onder invloed van zon of licht. Mede daarom verkiezen sommige kunstenaars en ontwerpers dit materiaal boven een ander. Het voelt immers anders aan dan dwingende materialen zoals RVS (inox) en aluminium.

In de tuinarchitectuur speelt het veranderlijk karakter uiteraard een nog grotere rol. Daar het belang aan natuurwaarde toeneemt stijgt ook het gebruik van cortenstaal.

Hoe langer hoe meer top tuinontwerpers vervangen daarom polyester, steen,… en zelfs hout door cortenstaal. Des te prestigieuzer het project des te groter de kans dat we dit staal ergens tegenkomen. Hoe ouder het element hoe mooier en dieper het staal meestal kleurt.

Laten we de Amerikaan Byramji D. Saklatwalla voor de ontwikkeling bedanken.