Kabinet Pepijn Verheyen

labo voor tuinarchitectuur : Tuinlabo

Tuinlabo: experimenteel labo voor tuinarchitectuur

Tuinlabo is een experimenteel labo voor tuinarchitectuur en ‘tuin’psychologie en is uniek in België. Het werd opgericht door tuin- en landschapsarchitect Pepijn Verheyen en master in de klinische psychologie Sara Adriaensen.

Zij staan bekend om hun specifieke werkwijze en vernieuwende visie op het gebied van hedendaagse tuinarchitectuur.
Sara en Pepijn experimenteren in hun labo voor tuinarchitectuur en proberen zo de ‘psychologie van de tuin’ te onderzoeken, ontwerptheoriëen te ontwikkelen en de invloed van de omgeving op de mens na te gaan.

Dankzij dit tuinlabo voorspelden Sara en Pepijn reeds verschillende trends die in de media verschenen en door collega’s werden overgenomen.

Labo voor tuinarchitectuur, omgevings- en tuinpsychologie; Tuinlabo

Aan de hand van de conclusies en bevindingen van tuin- en landschapsarchitect Pepijn Verheyen en master in de klinische psychologie Sara Adriaensen kwamen volgende zaken tot stand:

Een website met de ingrediënten van de tuin van de toekomst

Pepijn en Sara experimenteerden in hun labo voor tuinarchitectuur en voorspelden zo reeds verschillende trends. Zij zochten antwoorden op vragen zoals ‘Hoe ziet de tuin van de toekomst eruit?’ ‘Wat zijn de tuintrends van de 21ste eeuw?’ ‘Hoe zal de tuinarchitectuur evolueren?’ ‘Welke verbanden en interacties zijn er mogelijk tussen tuinarchitectuur en psychologie?’ Een aantal van hun bevindingen en de ingrediënten van de tuin van de toekomst vind je terug op de website www.detuinvandetoekomst.be.

Een ontwerptheorie

Ongeveer 12 jaar geleden leerde Pepijn Verheyen vormactieve zeilsculpturen kennen. De studie van deze zeilsculpturen en zijn ruime interesse voor architectuur, vormgeving, wiskunde en onderzoek in zijn tuinlabo leidden tot een evolutie van zijn specifieke ruimtelijke ontwerpstijl en tot een nieuwe benadering van het tuinontwerp, de ‘dynamische perceptie’.

De theorie van de dynamische perceptie is het resultaat van een specifieke analyse van onze moderne samenleving en de integratie van ruimte binnen de bestaande structuren. Zij is het indirect gevolg van het denken over hoe we de hedendaagse kennis kunnen toepassen om onze vormgeving positief te beïnvloeden. Deze theorie dateert van 2002 en betrekt meerdere dimensies. Het uitgangspunt is het creëren van een omgeving die zo ruimtelijk mogelijk overkomt en vanuit elk gezichtspunt en belevingspunt van de gebruiker interessant, prikkelend en mooi is. Voor meer info over deze theorie kan je altijd contact met ons opnemen.

Aandachtspunten en unieke werkwijze bij het ontwerpen

Hoe kun je een omgeving of tuin creëren die voor zijn gebruikers ‘mooi’ of interessant is. Met welke zaken moet je rekening houden? Wat zijn de ingrediënten van een ontwerp dat past bij de persoonlijkheid en verwachtingen van zijn gebruikers? Pepijn en Sara onderzochten en vonden een aantal factoren die je zeker moet analyseren en gebruiken om te komen tot een ontwerp dat bij de persoonlijkheid van zijn bewoners past.

Dit resulteerde in een unieke werkwijze die naast het klassieke wenslijstje bijvoorbeeld ook rekening houdt met geuren, kleuren, de persoonlijkheid van de klant en de invloed van onze omgeving op onze persoonlijkheid.

‘Tuinpsychologie’

De dag van vandaag leiden we met zijn allen een jachtig, individueel leven. We ervaren teveel stress. Burn outs, depressies,….vieren hoogtij. Langs de andere kant zijn we bewuster met onze gezondheid bezig. De tuin kan ons helpen tot rust te komen, ons uit ons isolement te halen, ons te socialiseren en zoals mindfulness of andere gelijkaardige populaire technieken, ons weer helpen in contact te komen met ons lichaam. Als de tuin ons hier mee kan helpen dan kan hij daarnaast helpen bepaalde psychologische problemen te voorkomen. Ervaring en onderzoek heeft uitgewezen dat de natuur en dus eveneens de tuin depressies en andere psychologische problemen kan helpen voorkomen of verlichten. Zo kunnen een tuin of het tuinieren nuttig zijn bij de preventie of de behandeling van psychologische problemen en interessant zijn voor toepassingen in de welzijnssector. In het tuinlabo onderzoeken we de psychologie van de tuin en gaan we na hoe onze omgeving onze psyche kan beïnvloeden. Voor meer info hierover neemt u best contact met ons op.

Model- en wedstrijdprojecten

De bevindingen die we extraheerden uit ons tuinlabo probeerden we te vertalen in tal van projecten. Een aantal van deze projecten zoals ‘oWOMo’, ‘Acht/8’, ‘Garden in the mind’, CASEcase, Humores: recycling humanity,  en ‘Birdy Bird One’, ‘Le jardin de la rédemption’, ‘instant TUINLABO’ worden op deze site verder besproken. Ook in de toekomst staan er een aantal vernieuwende projecten op de agenda.

labo voor tuinarchitectuur en oWOMo / labo voor tuinarchitectuur en Acht/8/ labo voor tuinarchitectuur en Garden in the mind / labo voor tuinarchitectuur en CASEcase / labo voor tuinarchitectuur en Humores / labo voor tuinarchitectuur en Birdy Bird One / labo voor tuinarchitectuur en Le Jardin de la rédemption.

Tuinlabo; experimenteel labo voor tuinarchitectuur

labo-voor-tuinarchitectuur-tuinlabo

labo voor tuinarchitectuur

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015