Kabinet Pepijn Verheyen

moestuinprogramma ‘Mijn Moestuin’

Groenprogramma ‘Mijn Moestuin’

Turnhout stond in het voorjaar en de zomerperiode van 2014 in het teken van het nieuwe tuinprogramma ‘mijn moestuin’. Hier werd een verhaal verteld over het kweken van groenten en kruiden in de moestuin. Mijn moestuin startte op maandag 5 mei 2014 en bestaat uit twee delen van ca. 15 minuten.

In ‘Mijn moestuin’ speelt de biodynamische landbouw en permacultuur een belangrijke rol. Willen we duurzaam met de moestuin blijven omgaan dan zal deze moestuin in de toekomst hoe langer hoe meer ecologisch worden aangepakt. In de moestuin maakt wisselteelt zeker onderdeel uit van zo’n biodynamische aanpak.

moestuinprogramma ‘Mijn Moestuin’

In mijn moestuin kwamen ook wekelijks volgend items aan bod:

DE KLAS VAN PEPIJN: hier volgen we het reilen en zeilen van de opleiding hovenier / tuinaannemer bij Syntra Kempen en dan specifiek in relatie tot de moestuin.

In ‘de klas van Pepijn’ volgen we de enthousiaste tuinaannemers, hoveniers van morgen. Binnen hun opleiding wordt er veel aandacht geschonken aan de eetbare tuin. Want deze eetbare tuin is straks wellicht een belangrijk onderdeel van de tuin van de toekomst. Voor de camera gaan de studenten met elkaar in competitie. En wat ze op korte tijd realiseren is lang niet evident.

Bij hun proeven worden de studenten beoordeeld op creativiteit, doorzettingsvermogen, kwaliteit, duurzaamheid… In een tijd waar een opleiding tuinaannemer nog geen verplichte kost is is dit lang niet evident. Belangrijk om dit even onder de aandacht te brengen. Want loopt het daar niet vaak mis?

Hoewel een groot deel van de tuinsector vragende partij is naar meer kwaliteit, vorming en scholing moet er nog veel veranderen. Hoog tijd dus om de tuinaannemer bij te scholen en desnoods, figuurlijk alleszins, een flinke trap onder de kont te geven.

’t HOFKE ZONNESCHIJN : hier laten we ons inspireren door de Turnhoutse volkstuintjes en zien we dat een moestuin een gemeenschap van volkstuinders samenbrengt.

’t Hofke zonneschijn bevindt zich letterlijk in het hart van de Turnhoutse volkstuin grenzend aan de Steenweg op Gierle. Voor het programma ‘mijn moestuin’ werd er hier specifiek een zone ingericht. Volkstuinen zijn particuliere tuinen die niet bij de eigen woning liggen. Volkstuinen zijn er in vele soorten en maten: van traditionele moestuinen waar groente en eventueel fruit en kruiden op verbouwd worden, tot siertuinen met bloemen, heesters, een gazon,… Afhankelijk van de bouwvoorschriften, mogen er opstallen op de tuin staan: een platte bak, een kas, een schuurtje of een tuinhuis.

In Turnhout beheert het Koninklijk Verbond der Volkstuinen de volkstuinen in de Fonteinstraat, de Steenweg op Gierle en in Heizijde. Samen geven ze voedsel aan 104 gezinnen of 350 personen en met wat geluk wordt dit in de nabije toekomst uitgebreid.

mijn moestuin filmpjes

moestuinprogramma ‘Mijn Moestuin’ / moestuinprogramma 2014 / moestuinprogramma ‘De klas van Pepijn’ / moestuinprogramma ’t Hofke Zonneschijn’

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015

moestuinprogramma-moestuin-programma

moestuinprogramma