Kabinet Pepijn Verheyen

Le Petit Botanique Gent

Le Petit Botanique Gent

Pepijn Verheyen stond als raadgever mee aan de wieg van het Gentse project ‘Le Petit Botanique’.

Gent is altijd een vooruitstrevende stad geweest. Zo is het initiatief ‘Gent en garde!’ uniek in België. Met dit masterplan trekt de stad ten strijde voor meer lekkere, duurzame en lokale voeding.  Steeds meer Gentenaars kweken zelf groenten, kruiden en fruit. Gent is een stad waar urban farming echt leeft!

‘Le Petit Botanique’ omvat een restaurant en een stadsboerderij. In het restaurant serveert men biologisch geteelde gewassen uit de eigen stadsboerderij.  Zijn er extra producten nodig dan komen deze van lokale producenten en leveranciers.

De stadsboer werkt op een ecologische manier. Het restaurant is ingericht met recuperatiemateriaal uit onder andere kringloopwinkels. Verder heeft het project ook een sociale kant. Het levert zowel in het restaurant als de stadsmoestuin werk aan mensen met minder kansen op de reguliere arbeidsmarkt.

‘Le petit botanique’ is als het ware een model voor hoe andere steden stadslandbouw op een duurzame, ecologische, sociale manier kunnen implementeren.

 

Le Petit Botanique

In het restaurant van Le Petit Botanique worden biologisch geteelde groenten en kruiden uit de eigen stadsboerderij geserveerd.

Gentse stadsboer Martin Rebry, die technieken uit de biodynamische landbouw, permacultuur,… combineert kweekt natuurgericht. De ecologische gedachte, het respect voor mens en milieu draagt hij hoog in het vaandel. Voor Le Petit Botanique teelt hij allerhande gewassen. Een van de belangrijke doelstellingen is daar het in praktijk brengen van de korte keten. De stadsboer en zijn medewerkers zorgen dag na dag en zelfs in de winterperiode voor een gezonde oogst uit eigen stad.

Chef-kok Joachim Haemers staat aan het fornuis van ‘Le Petit Botanique’ in de Kammerstraat 19 te 9000 Gent. Daar werkt hij met dagverse groenten, recht van het veld, uit de Gentse stadstuin. Zowel binnen de stadsmoestuin als in het stadslandbouwrestaurant waar Joachim de plak zwaait wordt werk gegeven aan mensen die minder kansen hebben op de reguliere arbeidsmarkt.

Le Petit Botanique staat garant voor het beste uit eigen streek. Er wordt groenten, kruiden,… geteeld in de stadstuin die later worden bereid in het ‘stadslandbouwrestaurant’. En dit alles op een verantwoorde en duurzame manier. Het restaurant is ingericht met recuperatiemateriaal uit onder andere kringloopwinkels. Verder heeft het project ook een sociale kant.

Want Le Petit Botanique ambieert meer te zijn dan een project waar louter met gezonde groenten uit eigen stad wordt gekweekt. Als voorbeeldproject heeft het niet enkel als doelstelling de Gentenaars warm te maken voor stadslandbouw maar is er ook aandacht voor recuperatie, voedselverspilling, het sociale aspect,… Dit via de slogan “gezonde oogst uit eigen stad”. Hoe kan dat beter dan door de eigen oogst tot op het bord te brengen? ‘Le petit botanique’ is als het ware een model voor hoe andere steden stadslandbouw op een duurzame, ecologische en sociale manier kunnen implementeren.

Initiatiefnemers van het project zijn: Compaan, Labeur, Recup Design. Onder de projectpartners vinden we ESF, OCMW Gent, Peltracom en VLACO

le-petit-botanique-Gent-stadslandbouw

le petit botanique

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015