Kabinet Pepijn Verheyen

tuintrend GROEN als trend op zichzelf

TUINTREND

Groen als trend “op zichzelf”

Groen is een trend. Onze maatschappij, de media, de mode,….alles kleurt ‘groen’.

Magazines wijden nummers aan ‘groen’, de overheid zet campagnes op zoals ’30 dagen meer groen’, scholen worden ‘groene scholen’ en ga zo maar door.

Waarom is groen net nu zo belangrijk geworden? Hier een aantal verklarende factoren:

 

Tuintrend groen

Groen brengt gezondheid: we willen met zijn allen gezonder leven, tuinieren is gezond. Tuinieren zorgt voor meer beweging, we vertoeven in de frisse buitenlucht, het werkt rustgevend,…!

Groen zet ons aan tot creëren en creativiteit: we willen weer zelf iets maken nu de technologie op haar hoogtepunt is, het zorgt ervoor dat ons bestaan nut heeft.

Groen speelt een belangrijke rol in het herstellen van de band met ons product. Door zelf groenten en fruit te kweken zien we waar alles vandaan komt en leren we ons product weer te kennen en te appreciëren.

Groen kan de allochtoon helpen om het een gemis aan het thuisland te compenseren.

Groen brengt rust. We kampen met meer stress, meer werk, meer dingen die we moeten combineren,… dus is rust belangrijk.

Groen is schaars geworden en is dat wat we vaak niet meer hebben (verstedelijking, dure grondprijzen,…). Door dit gebrek aan groen verlangen we er nog meer naar.

Groen brengt ons terug in contact met onze roots! We zijn duizenden jaren nauw in contact geweest met de natuur (we stammen meestal af van landbouwers, we zijn evolutionair tot stand gekomen in de natuur) en hebben dit contact als mens dus eigenlijk nodig.

Groen is belangrijk in tijden van crisis! Door de crisis wint onder andere moestuinieren, zeker in de stad, aan populariteit. Zo zijn de eerste volkstuinen eveneens in tijden van crisis gedurende de industriële revolutie tot stand gekomen. Het was ook toen dat mensen naar de stad verhuisden met minder groen waardoor ze er juist weer meer naar verlangden.
Door de crisis lijkt het of we zelf geen invloed hebben op de prijzen die de pan uitswingen, we krijgen vaak ook een deuk in ons zelfvertrouwen (ontslag,…).

Het kweken van eigen groenten,… geeft een gevoel van onafhankelijkheid (niet afhankelijk van de stijgende prijzen van levensmiddelen) en verhoogt de zelfredzaamheid (in eigen onderhoud voorzien) waardoor we meer zelfrespect krijgen. Dit idee van onafhankelijkheid en zelfrespect speelt een grote rol in de populariteit van het moestuinieren.
Bovendien sparen we met ons eigen moestuintje / balkontuintje / vierkante meter tuintje,… in gedachten, geld uit.

tuintrends 2016

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015

tuintrend groen als trend op zichzelf / tuintrend groen / tuintrend groen is één van de tuintrends van 2015 / copyright pepijn verheyen 2015 /  tuinlabo

tuintrend-groen-natuur-trends

groen als trend