Kabinet Pepijn Verheyen

kwaliteit in plaats van kwantiteit

TUINTREND

Kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Deze trend kadert binnen de trend ‘soberheid versus luxe’. We laten immers los wat we niet nodig hebben omdat we het ons niet meer kunnen veroorloven of omdat we uitgekeken zijn op de overdaad aan materiële luxe en vaak onnodige, overbodige prullaria.

Bewust of onbewust zoeken we iets om zin te geven aan ons bestaan en niet te raken aan ons gevoel van eigenwaarde. We roepen nu meer niet materiële waarden in het leven waar we mee kunnen uitblinken, iemand kunnen zijn. We willen wel wat minder, daar tegenover staat dat waar we dan wel naar verlangen, iets moet zijn van goede kwaliteit.

In afwachting van dit goede product willen we liever niets of, als het echt niet anders kan, tijdelijk het goedkoopste.
Alles wat er tussenin zit zal wegvallen. Net zoals de burgerij wegvalt en alleen arm en rijk overblijven.

Kwaliteit in plaats van kwantiteit

Als tuintrend kan de drang naar kwaliteit zeker tellen. Bij kwaliteit denk je vandaag dan trouwens onmiddellijk aan duurzaamheid. En terecht, duurzaamheid net als duurzame ontwikkeling zijn de afgelopen twintig jaar gevestigde begrippen geworden. Net zoals er bij duurzaamheid naar gestreefd wordt in de eigen behoeften te kunnen voorzien (heden) zonder deze van komende generaties (toekomst) in het gevaar te brengen is er bij kwaliteit als begrip sprake van waarde. Bij de tuintrend ‘ kwaliteit in plaats van kwantiteit ‘ distantiëren we ons van wat we zouden kunnen omschrijven als de Carrefourmaatschappij of het Albert Heijn principe. Goedkoper maar minder waardevol, meer suiker en minder kwaliteit, groter maar minder product, goedkoper maar drie keer sneller stuk, lekker maar meer toxisch,… en zo kun je nog even blijven doorgaan.

In de tuin vertaalt de tuintrend ‘ kwaliteit in plaats van kwantiteit ‘ zich in de aanschaf van; goed en stevig tuinmeubilair, het gebruik van inheemse planten of soorten die door hun vorm of karakter waardevol zijn,  het vermijden van plastic en bestrijdingsmiddelen tot in onze potgrond toe,…. Veel van je drijfveren lijken ecologisch geïnspireerd al zijn ze mogelijk eerder logisch (al dan niet toevallig eco/logisch) gekozen. Ben je intelligent genoeg dan besef je vast ten volle dat kwaliteit in plaats van kwantiteit vaak meer rendement oplevert. Mits juist aangewend haal je zo veel veel meer uit je middelen. Gezonde groenten uit eigen tuin op je bord (gekweekt met passie en plezier),  je eigen hout in de haard (warmte uit eigen tuin), compost van je afval en onbespoten plantenresten, meubels die een eeuwigheid mee gaan en die je kunt doorgegeven of ruilen wanneer je ze beu bent,…. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te vinden natuurlijk.

Niet alleen maakt de tuintrend ‘ kwaliteit in plaats van kwantiteit ‘ het leven veel aangenamer en eenvoudiger, het levert je bovendien op termijn een aardig zakcentje op door wat je bespaart aan nutteloze en waardeloze planten, meubelen, meststoffen,….

tuintrends 2016

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015

tuintrends tuinlabo / copyright pepijn verheyen 2015

 

kwaliteit-kwantiteit-tuintrend

kwaliteit