Kabinet Pepijn Verheyen

een eigen moestuin op 5 manieren

Een eigen moestuin op 5 verschillende manieren.

Wanneer we ons een tuin voor de geest halen, denken de meeste onder ons misschien nog aan een klassieke groentetuin in bedden. Vele mensen hebben tegenwoordig echter niet meer de tijd en / of de plaats om dergelijke groentetuin in te richten en te onderhouden. Maar naast de aloude manier van het kweken van gewassen in bedden in de volle grond kun je ook op andere manieren genieten van een eigen oogst.

Wij geven alvast 5 mogelijke manieren om je eigen groenten, fruit of kruiden te verbouwen.

  • 1  In bak of pot op balkon of terras
  • 2  Klassiek in bedden
  • 3  In je veranda of oranjerie
  • 4  In een kas of serre
  • 5  Als decoratief element

1. Een eigen moestuin op terras of balkon

Percelen worden kleiner en meer en meer mensen wonen in verstedelijkt gebied. Is een eigen moestuin dan wel weggelegd voor het grote publiek?

In tegenstelling tot wat men vaak denkt hoeft een moestuin niet altijd veel plaats in te nemen en is een eigen tuin geen vereiste voor het kweken van groenten, kruiden en fruit. In principe ben je met 1 vierkante meter al een eind op weg. Een moestuinbak op het terras, een moestuintafel op het balkon, enkele grote plantbakken, hangpotten, plantzakken, een miniserre,… zijn vaak meer dan genoeg. Een tuin in bak of pot is overigens ideaal voor mensen die over weinig plaats en tijd beschikken.

Groenten kweken gaat misschien zelfs nog beter in bakken of potten dan in de volle grond. Je hoeft ook geen laarzen aan te trekken, in de modder te ploeteren, je veel te bukken, uren te spitten of onkruid de wieden. Je kunt bakken of potten meestal verplaatsen waardoor je tuintje nooit saai wordt. Een bijkomend voordeel van een balkon of terras is dat het vaak sneller opwarmt waardoor je vlug kunt profiteren van je oogst. Kortom een moestuin op je balkon of terras is volop genieten.

Wanneer je op zoek gaat naar een moestuinbak is het aangeraden om voor een stevig materiaal zoals bijvoorbeeld Cortenstaal te opteren. Dit is wel wat duurder maar uiteindelijk veel duurzamer dan een grenen of vurenhouten exemplaar. Hou ook rekening met de afmetingen. Een esthetisch en handig formaat is 1,2 x1,2m. Echt leuk is het als de bak wieltjes heeft zodat je hem gemakkelijk kan verplaatsen.

2. De klassieke moestuin met moestuinbedden.

Mensen met een grote tuin hoeven niet te wanhopen. Groenten en kruiden kweken in alledaagse moestuinbedden blijft plezant en is bovendien populair.

Naast je moestuinbedden kun je het werk wel vergemakkelijken en het resultaat versnellen door kiembakken te plaatsen op een stukje gazon, op het terras, in de eigen moestuin zelf of ergens in een verloren hoekje. Soms is dit veel handiger want bedden zijn vaak zeer groot en ze beschermen de planten niet direct tegen de felle wind en vorst.

Wanneer je de zaden op de bedden laat kiemen is het moeilijk deze proper te houden en zal je al snel vele uren van noeste arbeid moeten spenderen. Rechtstreeks zaaien op bedden heeft dus enkele nadelen. Zo groeit er veel onkruid op, is de oogst door het fout doseren soms te groot, breken er gemakkelijk plagen en ziektes uit, kan je niet overal gemakkelijk bij wanneer je wat ouder bent omdat het lastig is te bukken,…

Bij een eigen moestuin op hoogte zijn deze zaken gemakkelijker te vermijden. Bovendien groeit het plantgoed dikwijls sneller in bakken dan in de volle grond. Dit omdat de aarde sneller opwarmt en droogt, je een speciale grondmix kunt gebruiken,….

Wil je vroeger van start gaan of jonge plantjes opkweken dan kan je kiezen voor een koude kas op een moestuinbak. Je kunt ook rechtstreeks planten in de volle grond in de moestuin natuurlijk maar dan oogst je net iets later.

Moestuinbedden kun je met touw en stokken uitzetten. Zo test je zelf, in de praktijk, de breedte van de paadjes en de moestuinbedden uit. Meestal is een moestuinbed tussen de 80-120 cm breed. Zo werk je nog gemakkelijk aan alles. Maak de paadjes niet te groot. Een breedte tussen 30 en 40cm is meestal perfect. Hou verder rekening met de zon wanneer je de lengterichting van de bedden bepaalt.

3. Een eigen moestuin in je veranda of oranjerie.

Voor een eigen moestuin hoef je geen grootgrondbezitter te zijn. Een minimoestuin in je veranda is relatief eenvoudig aan te leggen, vergt weinig onderhoud en biedt een grote kans op snelle, positieve resultaten.

Het voordeel is dat je niet moet spitten, het onkruid wieden zeer licht werk is (potgrond is onkruidvrij, door de losse grond is het onkruid gemakkelijk te verwijderen), door de rijke potgrond alles sneller en gemakkelijker groeit, de grond in de bak sneller opwarmt en droogt waardoor zaden eerder kiemen en je minder hoeft te bukken als je de bak wat hoger plaatst.

Bovendien zal je veranda of oranjerie veel vlugger op het seizoen een aangename temperatuur bereiken en deze ook tot later op het seizoen vasthouden. Hierdoor wordt het mogelijk vroeger aan te planten en langer te oogsten dan buiten.

Maar misschien wel het grootste voordeel is dat wanneer je de groenten en kruiden nodig hebt ze binnen handbereik staan. Omdat je de plantjes van dichtbij kan opvolgen zal je ze niet zo snel vergeten te verzorgen of te oogsten.

Verder is de veranda of oranjerie dé plek om van de aangename aroma’s, kleuren en vormen van kruiden en groenten te genieten.

Het hoeft niet gezegd te worden dat je met een veranda of oranjerie, als sfeervolle uitbreiding van de woonzone, het buitengevoel binnen haalt. Ze aankleden met kruiden, bloemen of je lievelingsgroenten is dan mooi meegenomen.

4. Een eigen moestuin in een kas of serre

Een kas of serre geeft een heleboel voordelen met betrekking tot het kweken van groenten, kruiden en kleinfruit. Onder glas kun je al veel vroeger van start gaan met je eigen moestuin en tevens langer voort doen dan buiten. Beschik je over een kas of serre dan heb je dus een voorsprong en kun je, doordat je de seizoenen kan verlengen, meer groenten kweken en meer oogsten.

In een kas of serre zijn je plantjes trouwens beter bestand tegen koude dagen, hevige regenbuien en verwoestende ziekten en plagen. Een serre is echter niet alleen interessant om je plantjes tegen het gure weer te beschermen, ook jijzelf geniet lekker beschut van het moestuinieren.

Bovendien is een serre ideaal om je eigen plantgoed op te kweken en exotische of vorstgevoelige planten te houden. Een bijkomend voordeel is dat er binnen in een serre normaal gezien steeds voldoende zonlicht aanwezig is.

De dag van vandaag zijn er zeer mooie serres op de markt. Stalen boogserres zoals we ze nog van vroeger kennen uit de druiventeelt ademen pure nostalgie uit en zijn weer helemaal in.

Uiteraard bestaan er nog tientallen andere mogelijkheden. Moderne en klassieke kassen, recht en strak of rond en kunstig. Elke serre vraagt een individuele benadering. Belangrijk is dat bepaalde onderdelen worden gepersonaliseerd. Het geeft immers een meerwaarde vrij te kunnen kiezen en te zorgen dat je kas bij jou, je tuin en woning past.

5. De moestuin als decoratief groen.

Een tuin decoreren met groenten, kruiden en bloemen is een absolute must! Groenten zijn mooi om naar te kijken. Ze brengen een welkome afwisseling met ander plantgoed. Wat variatie in kleur, textuur, vorm,… betreft zijn zij wel de koplopers.

Willen we de tuin beleven met al onze zintuigen dan mogen groenten, kruiden en fruit zeker niet als decoratief groen ontbreken.

Het is dus niet verwonderlijk dat groenten ook de siertuin veroveren. In borders met bloemen steken groenten de kop op. Meer zelfs, de moestuin neemt op bepaalde plekken de overhand van de siertuin. Dit is trouwens niet verwonderlijk gezien onze natuurlijke interesse voor alles wat eetbaar is.

Wil je dus helemaal ‘in’ zijn, plant dan eens groenten (bijvoorbeeld verschillende soorten sla) als decoratief groen onder je leifruit of in je borders. Net als sla zijn artisjokken, ajuin en broccoli mooie en dankbare planten voor diverse decoratieve toepassingen. Leer je kinderen zelf te decoreren met worteltjes, radijsjes of kleine raapjes. Dit zijn gemakkelijke planten die je kunt zaaien op een lege plaats in je tuin. Zo geef je die ene lege plek net een extra meerwaarde.

Ook een leuke miniserre met enkele speciale planten of ‘vergeten’ groenten kan de eyecatcher bij uitstek worden van jouw tuin. Een groot voordeel is dat je zo het ‘decoratief groen’ kunt opkweken uit zaad om later in je tuin uit te planten. Hou er rekening mee dat elke plant groeit en bepaalde planten meer plaats nodig hebben dan anderen.

Wist je dat er veel planten geschikt zijn voor potten of bakken. Er zijn tegenwoordig zelfs dwergsoorten van bepaalde fruitbomen, specifiek voor deze toepassing, op de markt. Decoratief groen kan dus naast mooi ook gewoon lekker zijn!

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015 / eigen moestuin / eigen moestuin / een eigen moestuin op 5 manieren / eigen moestuin / eigen moestuin / eigen moestuin

eigen-moestuin-groentetuin-kruidentuin

eigen moestuin