Kabinet Pepijn Verheyen

moestuin is terug van weggeweest!

Tuintrend of herontdekking. De moestuin terug van weggeweest!

‘Tuinieren is het nieuwe koken!’ zo omschreef tuin- en landschapsarchitect Pepijn Verheyen in 2008 de nieuwe evolutie. Ondertussen kon deze uitspraak al op heel wat bijval rekenen.

Bij deze evolutie willen we weer contact met de natuur, authenticiteit en gezondheid. Ook op ons bord.

Wie zijn eigen groenten of fruit kweekt is niet langer meer een boer of hippie. Integendeel, een moestuin is de dag van vandaag hip en trendy. Sterren tuinieren en glossy magazines reserveren steeds meer ruimte voor tuintips.

Wil je uitpakken bij vrienden doet dit dan best met een sapje van eigen vruchten, een salade van eigen kweek, speciale kruiden of ‘vergeten’ groenten uit eigen tuin.

Moestuin en moestuinieren.

Ook in de siertuin steken groenten de kop op. Meer zelfs, de moestuin neemt op bepaalde plekken de overhand van de siertuin. Wil je echt helemaal ‘in’ zijn, plant dan groenten (bijvoorbeeld verschillende soorten sla) onder je leifruit of in je eetbare borders.

Percelen worden kleiner en meer en meer mensen wonen in verstedelijkt gebied. Is een moestuin dan wel weggelegd voor het grote publiek?

In tegenstelling tot wat men vaak denkt hoeft een moestuin niet altijd veel plaats in te nemen. In principe ben je met 1 vierkante meter al een eind op weg. Wie niet zoveel plaats heeft kan creatief aan de slag. Met bijvoorbeeld; een houten moestuinbak op het terras, een moestuintafel op het balkon, enkele grote plantbakken, hangpotten, plantzakken, een miniserre,… krijg je onmiddellijk resultaat. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in grote wereldsteden de balkons groener en productiever zijn dan ooit tevoren.

Het is een feit dat zelf je groenten kweken hip en ecologisch verantwoord is. Los daarvan zijn sommigen onder ons door de economische crisis genoodzaakt zoveel mogelijk zelf te telen. De vraag naar volkstuintjes stijgt dan ook zienderogen. Dit was zo in het verleden kort na de eerste wereldoorlog. Niet verwonderlijk want je eigen groenten zijn gewoonweg goedkoper en smakelijker dan deze uit de supermarkt.

In het kort samengevat: een eigen moestuin is trendy, ecologisch verantwoord, gezond, maar in de eerste plaats gewoon lekker.

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015

Evolutie van het moestuinieren. De moestuin terug van weggeweest! ‘Tuinieren is het nieuwe koken!’ zo omschreef tuin- en landschapsarchitect Pepijn Verheyen vorig jaar deze nieuwe tuintrend. Ondertussen kon deze uitspraak al op heel wat bijval rekenen. Bij deze tuintrend willen we weer contact met de natuur, authenticiteit en gezondheid. Ook op ons bord. Wie zijn eigen groenten of fruit kweekt is niet langer meer een boer of hippie. Integendeel, een moestuin is de dag van vandaag hip en trendy. Sterren tuinieren en glossy magazines reserveren ruimte voor tuintips. Wil je uitpakken bij vrienden doet dit dan best met een sapje van eigen vruchten, een salade van eigen kweek, speciale kruiden of ‘vergeten’ groenten uit eigen tuin. copyright pepijn verheyen 2015

moestuin-groentetuin-eetbare-tuin

moestuin