Kabinet Pepijn Verheyen

voordelen van een moestuin in bak of pot

Voordelen van een moestuin in bak of pot

Percelen worden kleiner en meer en meer mensen wonen in verstedelijkt gebied. Een tuin in bak of pot is ideaal voor mensen die over weinig plaats en tijd beschikken. Een moestuinbak is eenvoudig te plaatsen in je veranda, op je balkon, terras, …

Groenten kweken gaat misschien zelfs nog beter in bakken of potten dan in de volle grond. Door de verrijkte substraatgrond zoals bijvoorbeeld potgrond en doordat de grond in de bak sneller opwarmt en droogt kiemen zaden sneller groeit alles gemakkelijker en zal je dus vlugger profiteren van een rijke oogst.

Je hoeft ook geen laarzen aan te trekken, in de modder te ploeteren, uren te spitten of onkruid de wieden want onkruid groeit minder snel in een pot of bak (potgrond is onkruidvrij en door de losse grond is het onkruid eenvoudig te verwijderen).

 

Moestuin in bak of pot.

Liggen er ziekten en plagen op de loer in je tuin dan houd je beter je groenten, fruit en kruiden in de gaten. Want ondanks het feit dat je in de moestuin kunt werken met goede buren of planten ter bestrijding kunt inzetten blijft een gewas niet steeds vrij  van aantasting. Eetbare planten zoals bijvoorbeeld uien, kool, aardbeien, sla, spinazie,…  zijn, zeker wanneer je de moestuinmicrobe je pas te pakken kreeg,  beter onder controle te houden met een moestuin in een bak of pot dan in de volle grond.

Bovendien zijn er nog tal van andere voordelen wanneer je kiest voor een moestuin in bak. Doordat de potten of bakken een bepaalde hoogte hebben moet je minder bukken en kun je overal gemakkelijk aan. Ideaal dus voor mensen met rugklachten, bejaarden, zwangere vrouwen,…. Substraat, zoals potgrond of kweekzand, vervangen in een moestuin in bak is trouwens een pak efficiënter en ook het recycleren ervan is eenvoudiger. Verder laat een bak of pot het toe deze te verplaatsen waardoor je tuintje steeds verandert en dus nooit saai wordt. Ideaal voor wie weinig plaats heeft in eigen tuin.

Handig is ook dat je door te werken met verplaatsbare bakken de groenten, het kleinfruit en kruiden, indien nodig, kunt plaatsen binnen handbereik. Zet je de bakken in het zicht dan volg je zelfs de plantjes van op de eerste rij. Lekker dichtbij waardoor je ze zeker niet snel zal vergeten te verzorgen of te oogsten.

Dus al ben je beginner of doorwinterde moestuinier, een moestuin in bak of pot in je tuin blijft een absolute must. Of het nu een onderdeel is van je moestuin in volle grond of een enkele bak op balkon of terras dat maakt eigenlijk niet uit. Eetbare planten zijn gewoon, naast lekker, mooi. Leuk om naar te kijken, fijn om van te proeven. Tuinlabo

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015

moestuin-bak-moestuinbak

moestuin in bak