Kabinet Pepijn Verheyen

voordelen van het moestuinieren

Wat zijn de voordelen of positieve effecten van een moestuin?

Dagvers!

Bij een bezoekje aan de supermarkt merk je al snel dat de meeste groenten en fruit die men daar aanbiedt niet meer zo fris zijn. Ze smaken waterachtig en ruiken maar al te vaak chemisch.

Het betreffen doorgaans producten die eerst ingevroren werden of al enige tijd onderweg zijn voor ze van het veld in het rek belanden. Komen ze uit eigen land, China, Amerika,…?

Hoewel seizoensgroenten die op een duurzame manier werden gekweekt, in eigen land of de directe buurlanden, best wel lekker en gezond kunnen zijn is er geen garantie meer voor kwaliteit. De oogst van ‘onze boeren’ wordt gemixt met minderwaardige gewassen of onze boeren moeten onder druk minder kwalitatief produceren!

 Met een eigen moestuin ben je, wanneer je het slim aanpakt, echter verzekert van dagverse en gezonde groenten.

Natuurlijk is alle begin moeilijk en zitten er veel addertjes onder het gras. Moestuinieren is daarom een zeer leerrijke bezigheid waardoor je ook als mens kan groeien. Alvast één van de positieve effecten van de moestuin.

Voordelen van het moestuinieren.

Geen bestrijdingsmiddelen of chemische additieven op je bord.

Je weet wat je eet!

Moestuinieren geeft je zekerheid over de groenten, kruiden en vruchten die je kweekt. Verder weten we totaal niet waar de groenten en het fruit uit de supermarkt vandaan komen, welke weg ze hebben afgelegd en wat er ondertussen met ze gebeurd is,….

Over de gewassen die je zelf kweekt daarentegen heb je veel meer controle. Opteer je bijvoorbeeld voor biologische en onbespoten groentes dan heb je dit volledig zelf in de hand.

Opletten met meststoffen want vaak zijn ze gemaakt van afval zoals bespoten gewassen!

Variatie op je bord!

Een ander voordeel van het moestuinieren en een eigen moestuin is het feit dat je groenten en kruiden kunt kweken die je in de winkel niet terugvindt. Dit is bijzonder leuk voor mensen die afkomstig zijn uit andere landen of culturen.

Zij hebben soms bepaalde soorten groenten of fruit op het dagdagelijkse menu staan die men hier niet of nauwelijks kent.

Ook gewassen uit grootmoeders tijd die in de vergetelheid zijn geraakt kun je in de eigen groentetuin nieuw leven inblazen waardoor je deze ‘vergeten’ groenten terug kunt leren kennen en waarderen.

Elke plant uit zaad is uniek en smaakt dus anders. Aardse smaken zijn momenteel zeer populair.

Goedkoop, milieubewust en gezond

Dit is een tijd van economische crisis en een bewustwording van de milieuproblematiek op onze aarde.

We denken meer aan onze portemonnee en hechten waarde aan onze ecologische voetafdruk. Via het moestuinieren en/of met een eigen moestuin bespaar je in je huishoudgeld en verklein je de ecologische voetafdruk.

Bovendien is tuinieren een leuke en gezonde hobby. Je krijgt de kans om vanachter je computer, ipad of tv uit te komen en wat te genieten en te bewegen in de buitenlucht.

Werken in de tuin zorgt naast de nodige inspanning ook voor ontspanning en beweging wat de gezondheid ten goede komt.

Naast wat gratis fitness is er met wat geluk een uitstekende oogst. Zo smul je elke dag van je eigen gezonde groentjes. Van positieve effecten gesproken?

Misschien wel een kans om de gezondheidszorg bij dit verhaal te betrekken?

Mooi om naar te kijken en leuk om te doen

Groenten, kruiden en fruit zijn vaak net zo mooi of misschien zelfs nog mooier dan sierplanten. Bloembakken met sla of aardbeien staan bijvoorbeeld prachtig op de vensterbank of het balkon.

Bijkomend brengt een tuintje je vaak direct of indirect in contact met anderen. Als één van de positieve effecten van het moestuinieren kan dat tellen. Dit is immers voor veel mensen belangrijk gezien het sociale isolement waarin we de dag van vandaag leven.

En dat isolement moeten we doorbreken, anders ziet de toekomst er niet rooskleurig uit.

Educatief voor de kleintjes

Tot slot enkele positieve effecten van het moestuinieren voor onze kinderen. Via het tuinieren laten we ze zien waar het voedsel op hun bord vandaan komt.

Zo leren we hen enerzijds de natuur te appreciëren en er zorg voor te dragen. Anderzijds krijgen ze fysieke beweging wat een gunstige uitwerking heeft op problemen zoals bijvoorbeeld ADHD en obesitas.

Conclusie: de maatschappelijke rol van het moestuinieren valt niet te onderschatten!

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015

moestuinieren-tuinieren-werken-moestuin

moestuinieren