Kabinet Pepijn Verheyen

moestuinarchitectuur

Moestuinarchitectuur of het ontwerpen van de moestuin.

Wat is er interessanter dan een eetbare, aangename en mooie tuin. Waar kleurschakeringen en texturen gecombineerd met geuren en smaken een verhaal vertellen. Een tuin waardoor je loopt, waar je plukt wat rijp is en waarvan je dus kunt eten. Rechtstreeks contact maken met de planten en de natuur in een tuin die ons schenkt wat we nodig hebben: voedsel, beweging, voldoening en dynamiek. Voor zo een ingerichte buitenruimte hebben we een naam; de moestuin. Het professioneel ontwerpen van een moestuin kunnen we omschrijven als moestuinarchitectuur.

Binnen de moestuinarchitectuur worden voornamelijk plannen gemaakt van de moestuin als onderdeel van een particuliere tuin. Maar moestuinarchitectuur kan ook een vormgeving inhouden van een volkstuinpark, een samentuin die moestuin is, een ruraal landschap dat als eetbare tuin werd ingericht of zelfs een traject van eetbare gewassen op verschillende locaties. Binnen de moestuinarchitectuur staat kennis voorop. Een moestuinarchitect beschikt net zoals een tuin- en landschapsarchitect over bodemkennis, plantenkennis, weet welke ziekten en plagen er zijn en kan afleiden hoe deze best worden behandeld. Deze kennis stelt hij in dienst van zijn klant de moestuinier.

De insteek bij moestuinarchitectuur is anders dan bij de traditionele landbouw. De moestuin is naast nutstuin een tuin waarin we ontspannen bezig zijn met gewassen. Het gaat dus niet alleen over opbrengst maar eerder over resultaat. En aangezien we allemaal anders zijn heeft resultaat een andere betekenis voor jou als voor mij. De moestuinontwerper dient dan ook rekening te houden met de ideologie van de moestuinier die de plek bewerkt, er dagelijks vertoeft, leert uit het moestuinieren en trots wil zijn op wat hij bereikt, maakt en oogst. Vandaag de dag streeft menig moestuinier naar een groente- kruiden- en fruittuin die ecologisch werd ingericht. Dit wil zeggen met respect voor het milieu en de natuur, het ontbreken van vaak giftige gewasbeschermingsmiddelen, een streven naar biodiversiteit, met aandacht voor het kringloopprincipe en bovenal een rol voor de mens als goede huisvader / beheerder van de moestuin.

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015

copyright pepijn verheyen 2015

moestuinarchitectuur-moestuin-architectuur

moestuinarchitectuur