Kabinet Pepijn Verheyen

tuinieren met je kinderen?

(Moes) tuinieren met je kinderen?

Tuinieren is niet alleen een leuke bezigheid om samen met je kinderen te doen, ze leren zo bovendien meer over de natuur, krijgen wat extra lichaamsbeweging en gezonde buitenlucht.

Kinderen houden immers van een tuin met ruimte voor fantasie en creativiteit. Een ‘veilige’, gevarieerde plek waar je zelf dingen kunt ontdekken. In zo een tuin voelt een kind zich thuis, kan het experimenteren en ontdekken. Zoiets lukt met een vierkantemetertuin, een zandbaktuin, een moes- en/of bessentuin in pot.

Want lusten je kinderen ‘toevallig’ geen of minder graag groenten dan zijn er mogelijkheden genoeg om ze zin te doen krijgen. Zo kan een eigen pizzatuin of pluktuin enig soelaas bieden en hun zin doen krijgen. We weten immers allemaal dat groenten en kruiden die we zelf gekweekt hebben, veel lekkerder smaken dan deze uit de supermarkt. Bovendien is er zo direct meer respect voor voedsel, planten, arbeid,… en is er het bijkomend voordeel dat je kinderen dan niet aan de spelcomputer zitten of  voor de buis hangen.

 

tuinieren met je kinderen

Veel kinderen zijn tegenwoordig rusteloos en overactief. Het contact met de natuur kan hen helpen om tot rust te komen.

En zoals ‘tuinpsychologe’ Sara Adriaensen reeds zei: “Willen we dat onze kinderen, als ze later volwassen zijn, zorg dragen voor het milieu dan is het misschien belangrijk om ze vroeg genoeg in contact te brengen met deze natuur. Want zoals men het in de volksmond zegt: ‘Wat men niet kent kan men niet beminnen’. Wanneer we kinderen betrekken bij het tuinieren en de natuur dan leren ze deze kennen en appreciëren.”

Tuinieren met je kinderen kan op verschillende manieren. Worden ze al met het moestuinieren geconfronteerd op school, hebben ze daar een schooltuin? Zijn ze lid van Velt of Tuinhier? Ze laten kennismaken met de eetbare tuin, ze laten experimenteren met een eigen kweek, ze laten proeven van een eigen oogst,… helpt gegarandeerd.

Startte je recent met het moestuinieren of ging je net aan de slag samen met je kinderen dan hebben jullie dus nog niet al te veel ervaring. In dat geval begin je best eenvoudig. Enkele mogelijkheden voor starters  zijn:

  • de vierkantemetertuin of moestuinbak is een verhoogde pot met of zonder bodem waarin groenten of kruiden kunnen worden gekweekt
  • de zandbaktuin is een minimoestuin, kruiden- of fruittuintje, waarbij het zand uit de zandbak werd gemengd met potgrond of compost om plantjes te kunnen kweken.
  • de moestuin of bessentuin in pot is een gemakkelijke en toegankelijke manier van kweken voor ouderen en kinderen. Containers (= zwarte plantenpotjes) worden gevuld met een goede teeltgrond en elke plantensoort groeit rechtstreeks in de pot.

In de vierkantemetertuin zijn er vele mogelijkheden. Werk bij voorkeur met wisselteelt. Dit wil zeggen dat je meerdere moestuinbakken plaatst en jaarlijks je gewassen (groenten) verschuift of aanplant in een andere bak. Het meest handige boek, om te lezen in verband met wisselteelt, is ecologisch tuinieren (de moestuinbijbel) van VELT. Opteer je toch liever voor één bak om mee te beginnen dan zijn doorlevende planten of kruiden een interessante keuze.

Met de zandbaktuin kom je meestal uit op een grotere lage houten bak. Een oude zandbak leent zich perfect om te beplanten met kruiden, vruchten of beiden. Zandbakken zijn standaard meestal tussen 1,2m op 1,2m tot 1,6m op 1,6m groot. Recycleer je zand door het te mengen met potgrond of compost. Zo bekom je een ideale substraatbodem voor je plantjes. Supergrond voor een pizzatuintje, kruiden- of vruchtentuintje.

Een  moes-, vrucht- of bessentuin in pot is vervolgens weer iets totaal anders. Eenvoudig, verplaatsbaar, handig maar naar het geven van water toe net iets intensiever. Tenzij je een druppeldarm gebruikt natuurlijk. Bij voorkeur worden de ruimere potmaten gebruikt. Betonkuipen (waar ze beton handmatig in mixen), 10l containers of zelfs emmers, 5l containers (overschotten van potten bij de plantenkweker),… zijn bruikbare formaten. Enkele aandachtspunten bij het gebruik van potten zijn:

  • zorg er voor dat het water onder in de pot weg kan / voorzie gaten in de bodem
  • gebruik een luchtig mengsel zodat de wortelgroei gewaarborgd blijft
  • pas op met zwarte potten in de zon want die kunnen sterk opwarmen waardoor de wortels kunnen verschrompelen
  • gebruik potten die ontsmet zijn, vrij zijn van chemicaliën (geen potten van giftige producten)

Graag meer info over tuinieren en kids? Neem dan eveneens een kijkje op conceptsverde.

tuinieren met je kinderen / tuinieren met je kinderen / tuinieren met je kinderen /  tuinieren met je kinderen /  tuinieren met je kinderen /  tuinieren met je kinderen /  tuinieren met je kinderen /

HOME kabinet pepijn verheyen / pepijn verheyen © 2015

tuinieren-met-je-kinderen

tuinieren met je kinderen